Narsisizmde çocukluğa dikkat
Holistik Danışman ve Psikoloji Bilim Uzmanı Gülşah Saydam, çağımızın hastalığı gibi görünen narsisizmin, insanlığın var olduğundan beri tüm hastalıkların patolojisi olduğunu söyledi. Kendini ve çevresini doğru tanıyamayan ve algılayamayan birey, farkında olmadan veya çoğu zaman bilinçli bir biçimde kendisine ve çevresine saldırma davranışı gösterir. Bu durum altında gösterişli, mükemmeliyetçi ve üstün davranışlar sergilese de altında yatan durum kendini sevmemek, kendini beğenmemek, kendini aşağı ve değersiz görmekten kaynaklanmaktadır. Kompleksler, narsisizm patolojisinin ana temalarından biridir.
Narsisizm konusu göründüğünden daha karmaşık ve önemlidir. Çünkü kendimizle olan ilişkimizi düzenleyen durum en başta sağlıklı bir egoya sahip olup olmadığımızla alakalıdır. Kendisiyle sağlıklı bir iletişim kuran ve kendini hatasız algılayan birey, başkalarıyla da sağlıklı bir bağ kurabilir ve onları hatasız anlayabilir. Bu nedenle narsisizm en ince ayrıntısına kadar değerlendirilmesi ve farkındalık boyutunda ele alınması gereken bir durumdur.”söz konusu.
Uzman Psikolog Merve Şahin ise, “Temel olarak narsisizm, kendini ruhsal, zihinsel ve fiziksel boyutlarda gerçek olarak algılayamayan bireyin kendi bedenine ve maddi dünyaya fazla odaklandığını gördüğümüz bir sürecin patolojik hali diyebiliriz. Çünkü narsist, her durum ve koşulda hem kendi içinde hem de dış dünyada merak arar. Bu bazen mükemmel bir uyum, mükemmel bir ilişki, mükemmel bir iş, bazen de tam bir vücut imajı olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların temelinde ise kendini yeterince algılayamama durumu yatmaktadır. Mükemmeliyetçiliğin yanlış dozda kullanılması işlevsel bir durum yaratırken, sabit tutamadığımız her mükemmeliyetçilik narsisizmi ortaya çıkarabilir.”söz konusu.
NARSİZM NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Florya Saydam Eğitim ve Danışmanlık Merkezi uzmanlarından Holistik Danışman ve Psikoloji Bilim Uzmanı Gülşah Saydam ve Uzman Psikolog Merve Şahin yaptıkları açıklamada şunları söyledi: Narsisizmi kısaca çocukluktaki bağlanma modelleri açısından açıklayacak olursak, kaçıngan bağlanmada annenin veya bakıcının çocuğun tüm ihtiyaçlarına karşı istikrarlı isteksizliği narsisizmi tetiklerken, sıkıntılı bağlanmada annenin çocuğun duygusal ihtiyaçlarına karşı bazen duyarlı bazen duyarsız olması narsisizmi tetikler. narsisizme neden olabilir. Sadık bağlanmada anne veya bakıcı, çocuğun hem duygusal hem de fiziksel ihtiyaçlarına tutarlı bir şekilde değer verir ve bu ihtiyaçları sevgi ve şefkatle sistematik olarak karşılar. Bu durumda, sadık bağlanma modeline sahip bir çocuk, büyüme döneminde, çoğunlukla ergenlik döneminde büyük zorluklarla karşılaşmıyorsa, yetişkinlikte sağlıklı narsisizm anlamına gelir. Kaçınmacı bağlanma modeline sahip bir bireyin aşikar bir narsisizm sergilemesi çok olasıyken, kaygılı bağlanma modeline sahip bir bireyin eksik narsisizm sergileyebilmesi mümkündür. Tüm bunlar mutlaka kişinin mizacı, karakteristik yapısı, özellikleri ve nitelikleri ile birlikte değerlendirilmelidir. söylenmiş.